Close

Vin är lika bra som burpees för hjärnan

Goda nyheter för alla som älskar alkohol och hatar träning: vin är lika bra som burpees – för hjärnan. I alla fall enligt neurologen Gordon Shepard vid Yale School of Medicine.

Marilyn Monroe

I sin nya bok Neuroenology: How The Brain Creates The Taste of Wine hävdar han att ett glas vin stimulerar hjärnan bättre än annan mänsklig aktivitet.
– Att dricka vin engagerar hela hjärnan och kräver kontroll från den största muskeln i kroppen, förklarar Gordon Shepard för New York Post.

Så hur funkar det? Eftersom molekylerna i vinet saknar smak är det hjärnan som skapar uppfattningen av smaken. När vi tar ett glas vin akitvers smakreceptorerna i munnen. De skickar sedan signaler till områden i hjärnan som styr minne, mönsterigenkänning, känslor, bedömning och njutning.

Gordon Shepard understryker att det är små klunkar som gäller. För mycket vin förtar effekten.

Vinexperten Linda Perez tipsar om Östermalms bästa vinlistor.

 1. Tyge & Sessil
  På Tyge & Sessil står naturviner i fokus. Stjärnkocken Niklas Ekstedt har tillsammans med Maximilian Ekfors, sommelier på Ekstedt, öppnat Östermalms första vincafé. på Tyge & Sessil är väl genomarbetat.
  Brahegatan 4

 1. Sturehof
  Vinlistan här är lång och urvalet är riktigt bra, men lite i det dyraste laget. Fiskrestauranger tenderar att fokusera på vita viner, men på Sturehof finns ett minst lika gott rött att välja bland.
  Sturegallerian

 1. Bar à Vins
  Hit går jag när jag vill dricka ett roligt vin som kanske inte går att hitta på andra krogar i Stockholm. Att smaka något nytt och roligt är alltid intressant.
  Narvavägen 32
Close