Close

”Vårsalongen är ett smörgåsbord av konstupplevelser”

Nu slår Liljevalchs upp portarna för årets konstevenemang. Konsthallschefen Mårten Castenfors om utställningens mest spännande verk – och vilka samtidskonstnärer som faller östermalmsborna i smaken.Den 25 januari öppnar Vårsalongen på Liljevalchs. Ett omtalat och välbesökt konstevenemang som varit en tradition – och ett säkert vårtecken – de senaste 97 åren.

– Att Vårsalongen är så populär beror nog på att det är en lättillgänglig utställning. Det finns alltid något man tycker är fult och vackert. Dessutom visar vi allt möjligt. Från skulptur, måleri och videoverk till teckning och grafik. Vårsalongen är ett smörgåsbord av konstupplevelser, säger Liljevalchs chef Mårten Castenfors som tillsammans med Helene Billgren, Susanne Vollmer och Lasse Åberg valt ut de 254 verk som visas i utställningen.

De deltagande konstnärerna kommer från hela landet – och från olika generationer. Två av dem har passerat 90-strecket och yngst är en 18-åring från Stockholm.

– Han heter Axel Österholm och honom ska man hålla ögonen på. Han har gjort jättefina små skulpturer av bland annat en korvkiosk. Ett verk heter ’Stället där jag köpte min första cigg’. Finurligt och jättefint.

Axel Österholms konstverk Nattgrillen.

Något konstverk du själv fastnat lite extra för?
– Ja, men det vill jag hålla hemligt. Jag avslöjade min favorit ett annat år och då såldes verket på två sekunder. Jag brukar försöka handla någonting varje år att ha som minne. Drygt två tredjedelar av verken säljs numera, vilket är väldigt kul.

Liljevalchs är en av Östermalms mest omtyckta konstdestinationer och en av de deltagande konstnärerna bor själv i stadsdelen.

– Charlotte Sachs bor på Östermalm. Hon är egentligen läkare men har sysslat med konst i alla tider och ställt ut på Vårsalongen många gånger. Hennes målningar är vackra men märkliga med drömska miljöer. Sen är hon väldigt trevlig och rolig privat, som många är på Östermalm.

Förr fanns det en bild av att det mest hänger oljemålningar av rävjakter i Strandvägen-våningarna. Hur ser konstintresset ut på Östermalm?

– Det där har ändrats, det är inte bara Zorn och Liljefors som gäller längre. Många östermalmsbor är väldigt intresserade av samtidskonst. När jag gör utställningar lånar jag ofta verk från våningarna på Strandvägen. Här hittar man inte helt sällan verk av Peter Frie och Ernst Billgren. Riktigt snajdiga personer har även Karin Mamma Andersson och Jockum Nordström.

Liselott Toresdotter Lindbergs Varannan vatten.  
Marie Malmborgs Lux.
Krister Perssons Vy över Västra hamnen.
Close