Close

Legendariska kostymer på Sibyllegatan

Akt från föreställningen Aniara.

Nu finns chansen att titta närmare på ett stort antal legendariska kostymer på Scenkonstmuseet på Sibyllegatan. Inte minst plagg från originaluppsättningen av Aniara på Kungliga Operan år 1959, signerade konstnären Sven ”X-et” Erixon.

Scenkonstmuseet har tagit emot en stor donation av kostymer efter det nedlagda Stockholm Costume and Fashion Institute. Donationen innefattar cirka 100 kostymer från några av de största kulturinstitutionerna och representerar både dans, teater och opera. Här finns bland annat kostymer signerade Nina Sandström, Christer Lindarw och Charles Koroly.

Samlingen har redan överlämnats till Scenkonstmuseet och kostymerna har under våren dokumenterats och registrerats och finns för tillfället i Scenkonstmuseets magasin.

Scenkonstmuseet har redan en omfattande samling med nära 50 000 föremål. Samlingen har byggts upp under mer än 100 år och utgörs av bland annat instrument, scenografimodeller, teaterdockor, kostymer och bildkonst. Intendenter arbetar kontinuerligt med bevarande, dokumentation och stöd till forskning.

En av Sven ”X-et” Eriksson rymdkadett-kostymer från Aniara finns redan att beskåda i museets fasta utställning På Scen.

Scenkonstmuseet ligger på Sibyllegatan 2.

Close