Close

Konsten flödar på Bardot

Konstnären Caroline Tamm, aktuell med utställning på Bardot, om tatueringar, nakna verk och likheter mellan att vara konstnär och fastighetsmäklare.

Konstnären Caroline Tamm är aktuell med utställningen V, som är hennes mest personliga hittills.

Hur kommer det sig att utställningen är på restaurang Bardot?
– (Restaurangchefen) Helena Ungh frågade – och jag kom direkt att tänka på några tavlor jag jobbat länge med och verkligen gillar. Jag kände att de skulle passa där, så jag fortsatte att måla fler i samma anda. Utställningen är väldigt personlig. Det senaste året har året har jag ägnat mycket tid åt meditation och självrannsakan.

Vad kom du fram till?
– Att jag måste bli ännu bättre på att följa mitt hjärta. Hur som helst, många av reflektionerna har hamnat på dukarna och jag har aldrig tidigare varit såhär nöjd men samtidigt aldrig lika nervös inför en utställning. Det känns utelämnande.

Utställningen heter V och du har tydligen en tatuering som säger samma sak.
– Haha, ja, jag och kompis Katrin Zytomierska satt i baren på Bardot en lördagskväll. Båda var singlar och ganska vilda och plötsligt fick idén att vi skulle tatuera oss. Varsitt V – som står för Victory, Vänner & Vagina.

Var det lätt att hitta en tatuerare vid den tiden?
– Nej, det var nästan helt omöjligt. Men vi gav oss inte och till sist fick vi tag i en tatuerad tjej i baren – som jobbade med tv-programmet Ex on the beach – och med hjälp av henne lyckades vi nosa upp en tatuerare i Årsta som kunde ta emot oss mitt i natten.

Vilken tur. Jag har fått känslan att du säljer ganska mycket tavlor.
– Alltså, mycket … jag vet inte, men brukar sälja slut vid utställningarna och har dessutom en del beställningsjobb, så jag kan leva på mitt konstnärskap. Och det känns roligt.

Du har tidigare arbetat som fastighetsmäklare. Finns det några likheter med att vara konstnär?
– Inga alls … eller jo, förresten, båda medför viss frihet. Men det är mest motsatser: att vara mäklare är supersocialt medan konstnärsyrket innebär att man är ensam nästan hela tiden.

Du är kompis med Ernst Billgren, Sveriges mest kända konstnär, vad säger han om utställningen?
– Han har inte sett den än men efter min förra utställning gav han mig feedbacken att det spretade lite, att jag ville göra för många olika saker på en gång. Det tog jag till mig och jag tror verken hänger ihop tydligare den här gången.

Caroline Tamms utställning V på restaurang Bardot pågår till och med 19 maj.

Close