Close

Hedengrens Bokhandel delar sina bästa boktips

Sommarens lata dagar i hängmattan, på stranden eller varför inte i sängen avnjuts bäst med en bra bok. Här ger Katarina Oscarsson och Inger Andersson från Hedengrens Bokhandel sina bästa tips inför sommarläsningen.

För den som är sugen på …

… en svindlande deckare:

Skuggor över Golden Gate – Pieter Tham

– Det här är den före detta svenska ekonomireportern Pieter Thams senaste deckare. Skuggor över Golden Gate är en spänningsroman som utspelar sig i Kalifornien, närmare bestämt i San Francisco, som namnet antyder. Den är skriven med en aningens humoristisk underton och det är stor efterfrågan på den här boken hos oss.

… en trilogi med relationer i fokus:

Konturer, Transit och Kudos – Rachel Cusk

– Den här trilogin, skriven av den kanadensisk-brittiske författaren Rachel Cusk, är jättehet och populär just nu. De tre romanerna handlar om en kvinna, Faye, och hennes liv och relationer. Den är skriven på så sätt att man som läsare själv får dra slutledningen kring allt som sker. Historien är väldigt samtida.

… en engelsk deckare som utspelar sig i Sydeuropa:

Unto us a son is given – Donna Leon

– Donna Leon kommer ursprungligen från USA men har bott i Venedig i 30 år. Hon har skrivit en hel deckarserie som handlar om kommissarie Guido Brunetti. Det här är den senaste boken i serien och den är väldigt välskriven och spännande. Den kretsar kring ett omdebatterat arv och såklart ett mystiskt mord.

… att läsa något från en hyllad pristagare:

The Overstory – Richard Powers

– Årets vinnare av det prestigefulla Pulitzerpriset för skönlitteratur. Den här boken är väldigt häftig, en bra roman om människor och… träd. Man får följa en rad amerikanska familjers livsöden som förs samman av just skogar och träd.

… att lära sig något nytt:
When Einstein Walked with Gödel: Excursions to the Edge of Thought – Jim Holt

– Det här är en perfekt bok för den vetgirige. En väldigt intressant bok beståendes av olika essäer som berör naturvetenskap, bland annat om hur fysikern Einstein och logikern Gödel blev vänner. Boken tar upp frågor som om tid verkligen finns? Och vad är evigheten? Den passar läsare som redan är intresserade av naturvetenskap, men även de som inte har några kunskaper sen tidigare. Den är inte speciellt svårläst.

… en rysk klassiker för tonåringar:

Mästaren och Margarita – Michail Bulgakov

– Den här boken brukar vara populär bland yngre läsare. Den är väldigt fantasifull och utspelar sig i Moskva under 1930-talet. Handlingen är rätt surrealistisk, Djävulen är till exempel en av huvudpersonerna. Boken är en av de mest lästa ryska 1900-talsromanerna.

… en ofattbar biografi:

Allt jag fått lära mig – Tara Westover

– En memoarbok skriven av en kvinna som vuxit upp inom mormonrörelsen. Hon beskriver sin otroliga uppväxt och hur hon lyckas bryta sig loss från sin familj och den sektliknande miljö som varit hennes hem. En mycket intressant bok.

… en ny hobby:

Fermentering: syra egen kraut, kimchi och kombucha – Shane Peterson, Soren Ejlersen och Ditte Ingemann

– Vi har märkt att det finns ett stort intresse kring fermentering just nu. Det är många som kommer in och frågar efter böcker i ämnet. Den här boken bjuder på enkla recept som du kan ge dig på hemma. Men det är viktigt att man verkligen följer recepten, annars kan det bli giftigt och oätligt.

Close