Close

En amerikansk ikon på Gärdet

Lollapalooza och Lana Del Rey intar Stockholm.

Lana Del Rey tycks vara nedsänkt från en annan tid, en annan plats, och kanske kommer hon aldrig kännas så utomjordisk som när hon kliver ut på Gärdet den 28 juni 2019. Likt en förfallen skönhetsdrottning med blomsterkronan på sned och texter om att rymma med fel sortens killar har hon sedan debuten 2012 skapat sitt eget mörka universum i popvärlden.
– Jag tyckte det kändes konstigt att födas på en specifik geografisk plats med ett namn som du inte valt, sade hon om sitt namnbyte från Lizzy Grant till Lana Del Rey. Det kändes outgrundligt för mig. Så att byta namn handlade mer om att bli den personen som jag egentligen är. Det handlade inte om artistkarriären, det handlade om mitt liv.
33 år gammal – med fem album och fyra Grammynomineringar – är sångerskan från Lake Placid vår tids kanske yngsta amerikanska ikon. Debutalbumet Born to Die bar en klassikers kännetecken: lika välbekant som nyskapande.

När den internationella musikfestivalen Lollapalooza nu för första gången intar Sverige är det med Lana Del Rey som ett av dragplåstren. Den ambulerande musikfesten har tidigare passerat städer som Chicago, São Paulo och Santiago och när valet faller på Stockholm är platsen ett gräsfält norr om Östermalm.
– Vi valde inte exakt Stockholm, det var mer som när man är ute och springer in i någon och blir plötsligt förälskad, sade grundaren Perry Farrell. Vi vill vara tålmodiga och ödmjuka och vänta på en inbjudan snarare än att ligga på.

Lollapalooza hålls 28-29 juni 2019. Bland övriga artister syns Foo Fighters, Travis Scott och Laleh.

Close