Close

5 höjdpunkter under Fashion Week Stockholm

Sagovärldar, kraftfulla budskap och kändisar på catwalken — vi har listat fem höjdpunkter från Stockholms modevecka 2018.


1. Sara Danius och knytblusen
Camilla Thulin är känd för sina elegant mönstrade klänningar men i år hamnade fokus under hennes visning på något helt annat. Iklädd en knytblus hon själv designat öppnade den tidigare Svenska Akademiens ständiga sekreterare Sara Danius visningen – sedvanligt stram och sval med rödmålade läppar.

2. Tvillingar med taktkänsla
Det var en nyfiken skara branschfolk som klev in i stora salen på Grand Hotel när IvyRevel för första gången skulle ta plats på Fashion Week Stockholm. Märket grundades 2012 av bloggaren och entreprenören Kenza Zouiten och idag backas det upp av både H&M och Zalando. Men det var varken glitterklänningarna eller de svepande kjolarna som fångade publikens intresse. Showen stals av ett perfekt synkroniserat tvillingpar som intog scenen och stängde visningen iklädda identiska kappor.

3. Årets bästa visning
Sällan blir en nykomling så hyllad som Selam Fessahaye. Overaller i neongrönt, överdimensionerade kostymer och paljetter i pasteller bars upp av kändisar som Sabina Ddumba, Seinabo Sey och Amanda Winberg.

4. Pastellfärgad fantasivärld
Välkommen in i Maria Nilsdotters sagolika värld! Smyckedesignern visade under onsdagen upp den nya kollektionen Moondust som inspirerats av den svenska folksagan och John Bauer. Omgivna av pastellfärgad dimma klev modellerna ut på catwalken och bar upp smycken som, enligt designern själv, reflekterar ”en modern tolkning av det magiska månljuset”.

5. Tjejig kontrast
Ida Klamborn utforskar ännu en gång det tjejiga i en kollektion där sportiga silkesshorts varvas med glittrande klänningar, tyllstrumpor i herrskor och asymmetriska kjolar. De starka färgerna och tunna tygerna speglar en motsägelsefull lekfullhet och plötsligt får ordet tjejig en helt annan betydelse.

Close